Patrick Jonsson

Beskrivning av tillverkaren

Jag heter Patrick Jonsson. Jag är en svensk knivmakare. Jag bor och är uppvuxen i norra Sverige. Hantverk och hantverk har bara ägt rum i mitt vuxna liv de senaste åren, men intresset för material och design har alltid funnits. Som barn samlade jag stenar, träbitar och annat jag hittade i naturen. Jag tog bara hem den för jag såg något i materialen och forna som jag tyckte var vackert. Mamma var inte helt nöjd då mitt stora materialintresse tog lite plats och inte alltid luktade helt fräscht. Speciellt när jag var på fisketurer kunde jag ta hem både det ena och det andra i form av gamla horn eller ruttna träbitar som jag såg något speciellt om.

Under hela mitt liv har jag tillbringat mycket tid i naturen på grund av att fiske har varit och fortfarande är en stor passion för mig. Det var mitt fiskeintresse som skapade mitt första hantverksintresse när jag som 10-åring började binda flugor. Som person gillar jag att hela tiden leta efter nya vägar och jag gillar inte att göra samma sak flera gånger.

Jag säljer mina varor främst via internet och har startat en hemsida som heter www.jonssons-knivar.se. Där kan du läsa allt om varorna jag bygger men även köpa eller komma överens om ett beställningsanpassat bygga. Dessutom arrangerar jag 100% skräddarsydda fiskeresor i den svenska fjällvärlden men även ut till havet i Nordnorge. Jag har extra många fisketimmar i många ställen från alla årstider och kan på kundens önskemål sätta ihop spännande upplevelser. Jag har byggt en verkstad och gör egentligen det mesta förutom smide. Verkstaden växer i takt med att jag lägger till nya tekniker till mitt skapande. Jag bor i ett litet samhälle som heter Bureå strax utanför Skellefteå.

Jag bygger jaktknivar, köksknivar, konstknivar, koppar (kåsa), yxor och allt jag kan komma på som hör ihop, och som kan vara nyttigt konsthantverk. En ”kåsa” (kaffekopp med handtag) ska fungera att dricka kaffe ur, men den ska också vara vacker och uttrycka kontakten med naturen.

Jag bygger i material som fascinerar mig och som jag anser är vackert. Jag har en stor förkärlek för material med en historia som fossil, meteorit, myrek men även träslag från utda platser. Jag älskar också material från mitt hemland i norra Sverige som björk och horn från renar och älgar. Det är tillfredsställande att skapa konst och hantverk från grunden. För att börja med att hitta material i skogen som sedan måste torkas och hanteras på rätt sätt, gå vidare till ett färdigt vackert föremål.

Jag har ingen speciell nisch utan jobbar ganska brett och hämtar inspiration från världens alla hörn och hoppas kunna utveckla mitt hantverk för varje kniv jag skapar. Jag strävar efter att alltid hitta en ny känsla eller en ny variant på mitt nästa skapande då jag vill tänja på mina gränser för vad jag kan lyckas med att uppnå. Materialen är centrala i min design då mönster, färg och form helt styr min inspiration.

Knivar kräver att fina blad och i avsaknad av att vara smed har jag etablerat nära samarbeten med några riktigt duktiga smeder. De flesta av de knivar jag har byggt har blad från Magnus Jönsson eller Mattias Styrefors. Jag har försökt vara svensk i mina inköp från knivslipare och smeder när jag hellre vill försöka ha en nordisk grund i min konst. Ibland bygger jag förstås på främmande blad och har köpt några blad från Gregory Verizhnikov vars smide ofta faller i min smak. Jag har en ganska stor förkärlek för damaskussmide och då speciellt mosaikdamaskus. Jag är mer intresserad av materialets egen design och mönster än att skapa mina egna mönster och det är därför jag inte skriver eller graverar mina bitar.Mosaiken damaskus blir ett sätt att uttrycka sig som passar min smak perfekt.

Jag tillbringar tid i det vilda alla årstider. Där får jag, förutom fiske, möjlighet att leta efter häftiga material som jag sedan kan förädla till något vackert som kan förhöja någon annans fritidssysselsättning. Att jag med mitt konstnärliga sinne och mina händer producerar något som får liv och som finns kvar över tid tilltalar och tillfredsställer mig.

 

Contact me with questions